Het beroep loodgieter

Beroep loodgieter

Veel mensen denken dat een loodgieter alleen van pas komt wanneer zij last hebben van een verstopping van de gootsteen of het toilet. Het beroep loodgieter is echter veel omvattender dan dat. Daarom vandaag een kort overzicht van de verschillende taken die onder het beroep ‘loodgieter’ vallen, en een kort overzicht van de loodgieter opleiding, en gewenste competenties. Hiermee hopen we u van enige achtergrondinformatie te voorzien, en wellicht ontdekt u dat u ons voor veel meer handige klussen kunt inzetten, dan u vooraf had gedacht.

De opleiding

Oorspronkelijk was een loodgieter degene die loden pijpen goot, die gebruikt werden voor de afwatering van steden en dorpen. Tegenwoordig is het beroep van loodgieter echter veelzijdig, en moet deze daarom een gedegen opleiding volgen. Dit is in de meeste gevallen een opleiding in de installatietechniek. Deze opleiding duurt twee tot vier jaar, en is gericht op verschillende vormen van montage en installatie, waaronder laswerk. Tijdens de schoolperiode gaat een loodgieter in opleiding vaak één dag per week naar school, terwijl de andere vier dagen meegelopen wordt in de praktijk. Na het afronden van de opleiding kan de leerling aan de slag bij zowel loodgieterbedrijven als installatiebedrijven. Daarnaast is het mogelijk om een eigen (zzp) bedrijf op te starten. Hiervoor wordt loodgieters aangeraden zich aan te sluiten bij de UNETO VNI, een ondernemersorganisatie, waarbij over de belangen van de leden wordt gewaakt.

Competenties

Voor loodgieters is het zeer belangrijk dat zij veilig en nauwkeurig werken. Daarom zijn er diverse voorschriften opgesteld. Dit is ook voor u van groot belang: diverse installaties werken op basis van gas. Wanneer deze lekken, dan ontstaan gevaarlijke situaties voor u en uw medebewoners. Daarnaast dient een loodgieter verschillende taken naar behoren te kunnen uitvoeren, zoals het plaatsen van zinkwerk, het monteren van nieuwe leidingen, en het solderen van zink.

Kosten

Gemiddeld rekent een loodgieter tussen de 25 en 40 euro per uur, exclusief 6% BTW. Voor kleinere klussen, zoals het ontstoppen van een gootsteen, of het aansluiten van een wastafel, worden kosten op uurbasis in rekening gebracht. Wanneer grotere klussen worden aangenomen, zoals het vervangen van een verwarmingssysteem, dan spreekt men vaak een standaard bedrag af. Verbouwklussen die niet een duidelijk eindpunt hebben, of waarbij veel onvoorziene mogelijkheden optreden, zijn moeilijker in prijs te bepalen. Vaak wordt in overleg met u, en andere mankrachten een voorlopige offerte opgesteld.

Definitie werkzaamheden

Loodgieters installeren, monteren en repareren leidingsystemen, verwarmingsystemen en water- en afvoersystemen. Hierbij maken zij gebruik van innovatieve technieken en moeten zij voldoen aan diverse specificaties en voorschriften.

Diverse taken

  • Het bepalen van procedures en kosten op basis van voorschriften, productinformatie en werktekeningen.
  • Het aanleggen van leidinginstallaties, pijpsecties, leidingen en bijbehorende onderdelen, zoals verbindingsstukken en fittingen.
  • Het installeren van sanitair, koelsystemen, geizers, en verwarmingen.
  • Het onderhouden en repareren van diverse (leiding)installaties.
  • Het maken van werkrapporten, om problemen achteraf te voorkomen.

Contact?

Heeft u naar aanleiding van de verkregen informatie nog meer vragen? Wilt u weten wat een loodgieter voor u kan betekenen? Vraag dan vandaag nog meer informatie op via het contactformulier. Het is tevens mogelijk om een geheel gratis en vrijblijvende offerte op te vragen. Onze loodgieters zijn u graag van dienst met advies en praktische ondersteuning!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *