Het beroep loodgieter

Beroep loodgieter

Veel mensen denken dat een loodgieter alleen van pas komt wanneer zij last hebben van een verstopping van de gootsteen of het toilet. Het beroep loodgieter is echter veel omvattender dan dat. Daarom vandaag een kort overzicht van de verschillende taken die onder het beroep ‘loodgieter’ vallen, en een kort overzicht van de loodgieter opleiding, en gewenste competenties. Hiermee hopen we u van enige achtergrondinformatie te voorzien, en wellicht ontdekt u dat u ons voor veel meer handige klussen kunt inzetten, dan u vooraf had gedacht.

De opleiding

Oorspronkelijk was een loodgieter degene die loden pijpen goot, die gebruikt werden voor de afwatering van steden en dorpen. Tegenwoordig is het beroep van loodgieter echter veelzijdig, en moet deze daarom een gedegen opleiding volgen. Dit is in de meeste gevallen een opleiding in de installatietechniek. Deze opleiding duurt twee tot vier jaar, en is gericht op verschillende vormen van montage en installatie, waaronder laswerk. Tijdens de schoolperiode gaat een loodgieter in opleiding vaak één dag per week naar school, terwijl de andere vier dagen meegelopen wordt in de praktijk. Na het afronden van de opleiding kan de leerling aan de slag bij zowel loodgieterbedrijven als installatiebedrijven. Daarnaast is het mogelijk om een eigen (zzp) bedrijf op te starten. Hiervoor wordt loodgieters aangeraden zich aan te sluiten bij de UNETO VNI, een ondernemersorganisatie, waarbij over de belangen van de leden wordt gewaakt.

Competenties

Voor loodgieters is het zeer belangrijk dat zij veilig en nauwkeurig werken. Daarom zijn er diverse voorschriften opgesteld. Dit is ook voor u van groot belang: diverse installaties werken op basis van gas. Wanneer deze lekken, dan ontstaan gevaarlijke situaties voor u en uw medebewoners. Daarnaast dient een loodgieter verschillende taken naar behoren te kunnen uitvoeren, zoals het plaatsen van zinkwerk, het monteren van nieuwe leidingen, en het solderen van zink.

Kosten

Gemiddeld rekent een loodgieter tussen de 25 en 40 euro per uur, exclusief 6% BTW. Voor kleinere klussen, zoals het ontstoppen van een gootsteen, of het aansluiten van een wastafel, worden kosten op uurbasis in rekening gebracht. Wanneer grotere klussen worden aangenomen, zoals het vervangen van een verwarmingssysteem, dan spreekt men vaak een standaard bedrag af. Verbouwklussen die niet een duidelijk eindpunt hebben, of waarbij veel onvoorziene mogelijkheden optreden, zijn moeilijker in prijs te bepalen. Vaak wordt in overleg met u, en andere mankrachten een voorlopige offerte opgesteld.

Definitie werkzaamheden

Loodgieters installeren, monteren en repareren leidingsystemen, verwarmingsystemen en water- en afvoersystemen. Hierbij maken zij gebruik van innovatieve technieken en moeten zij voldoen aan diverse specificaties en voorschriften.

Diverse taken

 • Het bepalen van procedures en kosten op basis van voorschriften, productinformatie en werktekeningen.
 • Het aanleggen van leidinginstallaties, pijpsecties, leidingen en bijbehorende onderdelen, zoals verbindingsstukken en fittingen.
 • Het installeren van sanitair, koelsystemen, geizers, en verwarmingen.
 • Het onderhouden en repareren van diverse (leiding)installaties.
 • Het maken van werkrapporten, om problemen achteraf te voorkomen.

Contact?

Heeft u naar aanleiding van de verkregen informatie nog meer vragen? Wilt u weten wat een loodgieter voor u kan betekenen? Vraag dan vandaag nog meer informatie op via het contactformulier. Het is tevens mogelijk om een geheel gratis en vrijblijvende offerte op te vragen. Onze loodgieters zijn u graag van dienst met advies en praktische ondersteuning!

6 procent btw-regeling verlengd!

Afgelopen maand is afgesproken dat de 6 procent btw-regeling wordt verlengd met een halfjaar. Dit is afgesproken door het kabinet en bevriende oppositie, tijdens het overleg over de begroting van volgend jaar. Het lage btw-tarief blijft gelden tot volgend jaar juli (2015). Het is de tweede keer dat de periode verlengd wordt. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei in een reactie: “Het is belangrijk dat wij ook onze betrokkenheid daarbij laten blijken.”

Bouwend Nederland verrast

Door de afspraken van het kabinet is bouwend Nederland erg verheugd dat het lage btw-tarief wordt verlengd met een halfjaar. Een woordvoerder zei ook dat ze er erg blij mee waren en dat ze er een jaar lang voor hebben gepleit. Volgens hem is de maatregel hard nodig omdat de bouw er nog lang niet is. Ook zei de woordvoerder dat het aantal banen aan het afnemen is. De bouw is nog niet uit de crisis, daarom kunnen ze hierdoor de opdrachtgevers aan te zetten tot renovatie, woningen energiezuinig maken, verduurzamen etc. Deze regeling levert niet alleen werk op voor aannemers, maar het heeft ook voor ongeveer 20.000 banen gezorgd.

Lees verder

Het verwijderen en vervangen van sanitairkit

Sanitair-vervangen-verwijderen

Na loop der tijd wordt uw sanitairkit erg lelijk en is het een bron voor schimmels geworden. Dan wordt het tijd dat u uw sanitairkit gaat vervangen. In uw badkamer is veel sanitairkit te vinden. Rondom uw bad, toilet, wastafel en douche. Door al het water en de hoge temperaturen, is het een ideale broedplaats voor schimmels. Is dat het geval, dan is de beste optie uw badkamer opnieuw te voorzien van sanitairkit.

Verwijderen van de kit

Met een fijn mesje kunt u gemakkelijk de kit in de randen verwijderen voor zover dat mogelijk is. Er bestaan speciale verwijdertools die te verkrijgen zijn bij bijna elke doe-het-zelf zaak. Ook is het mogelijk om de kit te verwijderen met een afbreekmesje. Na het verwijderen moet u goed de stukjes weg laten zuigen met uw stofzuiger.

Na het verwijderen begint u aan de schoonmaak van de voegranden. Dit is mogelijk met een thinner of met een speciale siliconenkit-verwijderaar. Bent u de siliconenkit aan het verwijderen en aan het schoonmaken op een kunststof oppervlakte? Denk er dan goed om wat voor schoonmaak spullen u gebruikt. Sommige oplosmiddelen tasten kunststof aan. Als u eventueel wel met dergelijke producten gaat werken plakt u de bak dan goed af. Met een geëmailleerde bak hoeft dat niet.

Lees verder

Waarom komt er geen water meer uit de kraan?

Geen water uit de kraan

Misschien zal het u nooit overkomen, misschien heeft u er nu last van: een kraan waar geen water meer uitkomt. Bent u op zoek naar oorzaken voor dit verschijnsel en dingen die u hieraan kunt doen? Kwieq helpt u verder!

Mogelijke oorzaken

Om maar met de deur in huis te vallen: het kan natuurlijk goed zo zijn dat uw kraan stuk is. Als deze defect is of wordt verstopt, dan kan dit ertoe leiden dat er geen waterdoorgang meer mogelijk is. Tevens kan het zijn dat het water vervuild is, waardoor de leidingen tijdelijk zijn afgesloten. Dit komt echter weinig voor.

Een andere mogelijke reden kan zijn dat er arbeiders in de buurt aan het werken zijn aan de leidingen. Nog een laatste mogelijke optie: het vriest en uw leidingen zijn hierdoor bevroren. Een loodgieter kan u helpen om uw kraan te restaureren.

Lees verder

Zelf een wastafelkraan installeren

Wastafelkraan installeren

Wilt u een nieuwe kraan op uw wastafel? Daar is de nodige technische achtergrondkennis voor nodig! Kwieq helpt u verder met een handig stappenplan voor het installeren van uw nieuwe wastafelkraan.

Stap 1: bevestigen aan het fonteintje

Een nieuwe wastafelkraan koopt u doorgaans in een doos bij de speciaalzaak. Hierbij zitten ook de materialen die u nodig heeft voor het installeren van de kraan. Wanneer u de kraan heeft gekocht, installeert u deze met een grote ring aan de onderkant van het fonteintje.

Stap 2: hoofdkraan dichtdraaien

Om te beginnen is het belangrijk voor deze klus om wel eerst de hoofdkraan dicht te draaien, zodat u er geen waterballet van maakt. Vervolgens spoelt u de leidingen waar u de kraan op aansluit eens goed door, zodat u met schone leidingen kunt werken.

Lees verder

Glijstang douche installeren

Glijstang douche installeren

Een glijstang is een handig onderdeel van een douche, want u kunt uw douchekop hiermee eenvoudig van hoogte verplaatsen. Erg gebruiksvriendelijk dus als u deel uitmaakt van een huishouden van inwoners met een verschillende lengte. Één van de loodgieters van Kwieq legt u uit hoe u zelf een glijstang installeert.

Benodigdheden

 • Glijstangset.
 • Douchekop en –stang.
 • Pluggen (6 mm) en schroeven (RVS, 6 cm).
 • Steenboor (6 mm).
 • Schroevendraaier.
 • Boormachine.
 • Viltstift.
 • Waterpas (60 cm).

Stap 1

Om te beginnen verwijdert u de sierdoppen van de bevestigingsplaatjes van de glijstang.

Lees verder

Zelf uw wastafel demonteren

Wastafel demonteren

Wanneer u van uw wastafel af wilt, kunt u deze gemakkelijk en snel zelf demonteren. Kwieq staat voor u klaar met handige tips voor het veilig verwijderen van uw wastafel. Volg deze stappen op en u verwijdert uw wastafel op de beste wijze.

Benodigdheden

Om uw wastafel zelf te verwijderen, heeft u enkele essentiële materialen nodig. De volgende voorwerpen zijn van een groot belang bij het verwijderen van uw wastafel:

• Scherpe hobbyzaag.
• Diverse schroevendraaiers.

Lees verder

Zelf een wc ontstoppen

Toilet verstopt? Wc ontstoppen

Een verstopt toilet is vervelend. Iedereen maakt een aantal keren op een dag gebruik van het toilet. Wanneer deze buiten werking is, dan hebt u een probleem. Om het probleem op te lossen kunt u een loodgieter inschakelen, maar het is ook mogelijk om het probleem zelf op te lossen.

Benodigdheden om een verstopping op te lossen:

Voordat u begint met het oplossen van de verstopping moet u een aantal dingen bij de hand hebben. Waneer u eenmaal bezig bent, is het fijn dat u alle benodigdheden in de buurt hebt.

 • Ontstopper
 • Vloeibare ontstopper
 • Lange handschoenen

Lees verder

Douchecabine installeren

Douchecabine installeren

Op een bepaald moment is het sanitair in uw badkamer aan vervanging toe, of misschien bent u uitgekeken op het sanitair of is alleen uw douchecabine aan vervanging toe doordat er een barst is ontstaan in de douchebak. Natuurlijk kunt u de douchecabine laten vervangen door een loodgieter. Maar als u zelf een beetje handig bent, kunt u met een beetje hulp de douchecabine zelf vervangen. Onderstaand een stappenplan.

Lees verder